Over de tocht

We schrijven het jaar 1998. Nog maar net bekomen van de installatie tot burgemeester van de gemeente Boekel kreeg ik een uitnodiging om met de Nederlandse Burgemeesterskampioenschappen in ‘s-Hertogenbosch mee te doen. Aangezien ik al enkele jaren op mijn racefiets de spaarzame vrije tijd doorbracht en in groepsverband pelgrimstochten had ondernomen naar Lourdes, Rome en Santiago de Compostella en na aandringen van de secretaris  “De durfde ge toch wel” besloot ik in te schrijven.

Op een zonnige vrijdagmiddag meldde ik me bij het Sportion in den Bosch waarna we gezamenlijk, een aantal burgemeesters uit Nederland en Belgie met hun partners, gezamenlijk vertrokken . De rit ging over de Maasdijk naar het landelijke buitengebied van Ooyen. Daar werd door de voorzitter, Fons Jacobs, uitgelegd dat wie dat eerst de 25 kilometer rond een vierkant maïsveld had afgelegd Nederlands kampioen zou zijn. Ik nestelde me meteen in het wiel van een drietal Belgische collega’s die aan hun benen te zien en te ruiken wel meer gekoerst hadden. Al na een paar ronden was ik de enige Nederlander in de kopgroep. De latere terechte winnaar Willy Vanhoorn uit Bredene ga me het advies: Blijf maar lekker in ons wiel dan wordt ge vaneigens Nederlands kampioen. En zo geschiede; ik ondernam nog wel een poging in de eindsprint maar verder dan een derde plaats reikte mijn inspanning niet.

Ik kreeg de trui uitgereikt door Fons met de mededeling: volgend jaar wordt het kampioenschap gehouden in Boekel.

Als kampioen en beginnend burgemeester aanvaard je vanzelfsprekend opdrachten van de voorzitter!

De twee daarop volgende jaren, afwisselend winnaar Willy Vanhoorn en ondergetekende, werden in Boekel gehouden. Het accent begon te verschuiven; van alleen een wedstrijd om het kampioenschap van Nederland naar een recreatieve middag voor de diehards en allen die fietsen een leuke en gezonde bezigheid vinden.

Vijf jaar geleden mocht ik het voorzittersstokje overnemen van Fons Jacobs die er veel aan heeft bijgedragen dat de Burgemeestersfietstocht een erkende en alom gewaarde gezellige middag is geworden waar naast fietsen, het kijken naar de wedstrijd er voldoende tijd is om te netwerken met collega’s en bedrijven, die deze middag financieel steunen.

Ik hoop vele collega’s met partners en ook gemeentesecretarissen te ontmoeten in Breskens.

Driek van de Vondervoort