Historie

De Wielerdag Nederlandse gemeenten kent een geschiedenis van meer dan 20 jaar. Gestart met een handjevol enthousiaste, fietsende burgemeesters. Het bijbehorend Nederlands Kampioenschap Wielrennen voor Burgemeesters maakte van meet af aan onlosmakelijk deel uit van dit jaarlijks evenement.

De landelijke fietsdag doet zijn naam eer aan, ieder jaar is een andere gemeente de gastheer/-vrouw. De keuze wordt mede bepaald door het eerdergenoemde Kampioenschap. De nieuwe Nederlands Kampioen heeft als eerste het recht om de volgende editie van de fietsdag te organiseren. Zo is dit evenement al het hele land doorgetrokken, van noord naar zuid en oost naar west.

De Wielerdag Nederlandse gemeenten is  ook een trekpleister voor Bekende (Fietsende) Nederlanders. Zo heeft menig (ex-) prof de dag al opgeluisterd. Bekende namen zijn Thomas Dekker, Marianne Vos, Wout Wagtmans en vele andere.

De voorzitter van de organisatie is vanzelfsprekend een van de deelnemende burgemeesters. Driek van de Vondervoort, inmiddels ex-burgemeester van Bergeijk, heeft die rol lange tijd met verve vervuld en mede dankzij hem is dat evenement uitgegroeid tot wat het nu is. Twee jaar geleden heeft Driek de voorzittershamer uitgereikt aan Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland. Joost zelf, nog steeds een enthousiast fietser en meerdere malen ook Nederlands Kampioen onder de burgemeesters geweest, heeft zich ook een enthousiast pleitbezorger voor deze mooie dag getoond.