Wielerdag 2019 in Sluis

12 september 2019

De Wielerdag Nederlandse Gemeenten vindt jaarlijks plaats voor bestuurders van Nederland. Dit jaar ligt de organisatie in handen van de gemeente Sluis. Op zaterdag 14 september 2019 verzamelen burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen uit het hele land zich in Breskens voor dit sportieve evenement.

De Wielerdag Nederlandse Gemeenten kent een geschiedenis van meer dan twintig jaar. Het bijbehorend Nederlands Kampioenschap voor Burgemeesters maakte van begin af aan onderdeel van deze wielerdag. De landelijke fietsdag doet zijn naam eer aan, ieder jaar is er een andere gastgemeente. Burgemeester Marga Vermue heeft het Nederlands Kampioenschap voor vrouwen meerdere malen op haar naam geschreven. Daarom vindt deze editie in de gemeente Sluis plaats. 

Na een gezamenlijke lunch, wordt om 13.00 uur het startschot gegeven door de Commissaris van de Koning Han Polman voor de twee verschillende routes. De recreatieve tocht bestaat uit ongeveer 40 kilometer en de toertocht bedraagt zo’n 50 kilometer. Beide tochten starten in Breskens en houden een tussenstop in het Belfort in Sluis. Daarna fietsen de bestuurders weer terug naar Breskens. 

Aan het einde van de middag, omstreeks 16.30 uur, barst de strijd los op de Promenade in Breskens voor het Nederlands Kampioenschap voor burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen. Het startschot wordt gegeven door Irma van Duyn, ID wielrenster. Met de deelname van ook wethouders en gemeentesecretarissen is de Wielerdag Nederlandse Gemeenten de graadmeter voor fietsminnende bestuurders van Nederland geworden. We hopen op veel publiek om de bestuurders aan te moedigen tijdens het kampioenschap.